Northern Sardinia – Sun, beach and relaxing

Sardinien (italiensk: Sardegna) er en italiensk ø og region syd for Korsika. Øen er den næststørste i Middelhavet, og dens hovedby er Cagliari. Der bor 1.637.639 indbyggere på 24.090 km².

1.600 km lang kyststrækning af smukke strande

Når det er sagt, så har Sardinien faktisk ellers ikke ret meget tilfælles med resten af Italien. Middelhavets næststørste ø har ikke helt den samme spektakulære kunst og arkitektur at byde på som resten af landet. Øens tiltrækning skal som sagt findes i strandene og det forrevne landskab – og den ca. 1.600 km lange kystlinie af flotte sandstrande og romantiske grotter kranset af pinje- og enebærskov.

Den sardiske mad er også anderledes end hovedlandets. Øboerne spiser robust, landligt mad for eksempel pecorino ost fremstillet af fåremælk, ristet lam, pattegris, sedas – ostekager – med honning til og carta da musica – sprøde og utratynde brød, der siges at have en vis lighed med nodeark (smager ikke af så meget, hvis du spørger mig).

Billede 8

Strandturister valfarter til Sardinien

De fleste der besøger øen kommer for at holde ferie på eller tæt ved stranden – med udgangspunkt i et nærliggende værelse i et moderne, effektivt feriecenter. Dette har været med til at gøre øen kendt blandt  s trandturister fra hele verden – især italienere og tyskere er at finde på øen.

De relativet store afstande og det begrænsede antalt seværdigheder betyder imidlertidig at øen har lidt svært ved at slå igennem som en rigtig stor turistdestination. Sardinien kan dog byde på ganske unikke seværdigheder for eksempel de spændende fund efter en forhistorisk nuraghi-civilisation, de 7.000 stentårne eller nuraghi, der set på lang afstand ligner gigantiske dyreefterladenskaber spredt ud over landskabet.

Costa Smeralda – det eksklusive Nord Sardinien

Nord Sardinien er et paradis for dem, der elsker havet. Det er svært at finde noget bedre i hele verden inklusiv de meget eksotiske og fjerntliggende øer. Vandet er blåt, grønt og turkis farvet. Strandene har hvidt eller rosafarvet sand – og i Nord Sardinien er der fantastiske flotte klipper, der er blevet formet af vandet gennem millioner af år. Under vandoverfladen opleves en fest af farver, fisk og koraller. Der er gode muligheder for at dyrke vandsport, smage speciel mad og nyde naturen og kulturen.

Ved ankomsten til nord-øst Sardinien i region Gallure, er man et øjeblik i tvivl om, om man er kommet til Mexico med de lyserøde granitklipper, der rejser sig som fæstninger over ølignende macchia (maki) og den yderst sparsomme befolkning. Dén følelse bliver dog manet til jorden i det øjeblik, man kommer til Costa Smeralda – også kaldt smaragkysten.

Historien er, at udviklingen af området Costa Smeralda begyndte i 1961 og blev finansieret af et konsortium af virksomheder ledet af Prins Karim Aga Khan, der besluttede at skære et hjørne af paradis for nære venner på Sardinien i 1962. Det blev således skabt fra bunden af ​​Aga Khan som en legeplads for de rige og berømte med en portefølje af luksus ejendomme på den fantastiske kyststrækning bestående af 10 km. strækning af krystal vand og forrevne strande, hvor han omhyggeligt udviklede strenge regler om bygninger, der stort set alle skulle være opført i ”Middelhavs-stil” med vingetagsten og lyserøde og hjemmegjorte vægge, der bevist skulle se ”gamle” ud.

Dyreste sted i Europa!

Og med hvide sandstrande, private jetfly og helikopter, luksus yachts og hoteller, der koster op til US $ 2000 til 3000 per nat i højsæsonen, blev området en legeplads for berømtheder, virksomhedsledere og andre velstående besøgende. Som en lille fodnote kan der fortælles, at i en undersøgelse udgivet af den europæiske luksus ejendomsmægler Engel & Völkers, blev Costa Smeralda vurderet til det dyreste sted i Europa. Huspriserne nåede op til 300.000 euro per kvadratmeter!

Det er dog ikke alle, der deler denne begejstring, som forfatter Beppe Severgnini blandt andet udtrykker det; ”Kysten er blevet reddet fra et naturligt synspunkt, men ikke socialt eller kulturelt, da det er blevet taget som gidsel af VIP’s”.

Porto Cervo er et smørhul for livsnydere

Hvad man ikke kan diskutere er, at dette område er et smørhul for livsnydere og øens turistmæssige flagskib. Selv om man ikke har de nødvendige midler til at deltage i jetsettes livsstil, kan det nu være ganske sjovt at se på. Aflæg for eksempel havnebyen Porto Cervo et besøg, der er det eneste sted, hvor Armani og Versace-boutiques må konkurrere med ekstravagante lystyachter om opmærksomheden – og betragt Cala di Volpe, en lille ”middelalder”-fæstning, der i virkeligheden er det mest diskret pralende af alle hotellerne. Mange af områdets storslåede grotter er utilgængelige, men man kan gå gennem småskovene til dem, der findes på halvøen Capricciole.

Den imponerende Cala Liscia Ruja mod syd er områdets største strand. Ferieområdet Baia Sardinia lidt nord for Costa Smeralda er for såvidt identisk med Costa Smeralda, men ikke så ambitiøst og økonomisk mere overkommeligt.

Resten af Gallura-regionens kyster er stort set spoleret af moderne feriebyer. Dette gælder for eksempel også for den ikke særligt spændende havneby Palau i nord, hvorfra der går færger til øen La Maddalena.

Billede 7 Billede 5

Nord Sardinien er rig på skønne bugter og strande

Derfor må anbefalingen være, at Nord Sardinien er et godt valg for besøgende som søger smukke sandstrande og krystalklart vand. Naturstrande og afvekslende kyster samt høje klipper, der viger pladsen for brede sandstrande og tilsyneladende helt uberørt natur, der veksler med udbygget luksusturisme. Snorkleren kan få sin lyst styret overalt. De fleste seværdigheder følger kysterne. Og så skal man være klar over, at Sardinien er et af italienernes egne foretrukne feriemål. De flokkes til øens kyster for at leve livet ved det helt exceptionelle klare hav, hvilket betyder at øen, især de populære strande, er tætpakkede i juli og august. Og den almindelige dansker tvinges til at genoverveje sin intimsfære-radius, da strandstole, oppustelige madrasser og håndklæder ligger centimeter tæt og i sammenligning får Bellevue til at minde om en Vesterhavsstrand. Så er det sagt!

Transport

Man kommer til Sardinien enten med fly til Cagliari eller til Alghero og Olbia (Sassari-området). Med skib ankommer man via Cagliari, Porto Torres, Golfo Aranci og Olbia. Man kan også sejle med Moby Lines, Tirrenia og Sardinia Ferries.

Og et godt råd er … at købe bogen ”Sardinia all the beaches”, når man kommer dertil (kan købes i alle kiosker og lign.). Da den fortæller kort om alle 284 strande i Nord Sardinien – og man deraf hurtigt kan få et overblik over ens muligheder.

Billede 1 Billede 4

Skriv et svar

Dansk Dansk English English Italiano Italiano