Pianoooooo…

DSC05530Ét af de første ord jeg lærte i Italien var ordet: “piano” – oversat “forsigtigt/langsomt”. Ordet stødte jeg på igen og igen, når jeg hentede børn i skolen, og børnene løb ned af en lille skråning (se billedet), og alle mødre eller bedsteforældre råbte “PIIIIIAAAANNNOOO!”. De råbte det også til mine børn, selv om jeg ikke kunne se nogen grund til “piano”. Men det sagde jeg ikke noget om og tænkte bare i stedet, at man aldrig i Danmark ville se forældre eller bedsteforældre der ville synes, at denne lille bitte skråning skulle have ekstra opmærksomhed. MEN … MEN … og her kommer min pointe. Man ville heller aldrig i Danmark se så mange bedsteforældre og forældre, der hentede børn fra skole kl. 13.

Jeg tænker på det hver gang, jeg henter børn kl. 13, at det er vildt, hvor mange der har tid til at hente børn kl. 13. Og det er der forskellige grunde til:

  • Der er en stor arbejdsløshed i Italien, så mange går hjemme – fædre som mødre – og har dermed tiden til at hente børn tidligt.
  • I Italien (i hvert fald i Norditalien – ved ikke med Syditalien) er reglen faktisk, at man som arbejdsgiver SKAL betale frokost til ens underordnet, hvis man ikke har mad/kantine at tilbyde på jobbet. Derfor ser man mange italienere indtage deres frokost på caféer og lignende for derefter at hente deres børn i frokostpausen/siestaen, inden de skal tilbage til jobbet. Når så børnene er hentet fra skole, så bliver de bragt til deres bedsteforældre, der passer dem frem til kl. 19, hvor de fleste slutter deres arbejdsdag …
  • … hvis ikke bedsteforældrene selv henter børnene direkte fra skole kl. 13 og tager dem med hjem hos dem selv (som i mange tilfælde er en bolig ovenpå, under eller ved siden af forældrene, da mange bedsteforældre bor dør om dør med forældrene)*.

* En lille note til det er, at vi jo er mange nordeuropæer, der ofte har misundt sydeuropæerne for deres familie-struktur, hvor man bor sammen hele familien (bedsteforældre og sommetider også kusiner, fætre, onkler og tanter osv.). Efter at have talt med en del italienere om det, er jeg dog blevet klar over, at det ikke bare drejer sig om “det stærke sammenhold i familien” – altså af lyst – men faktisk ofte også af nød! Man har ganske enkelt ikke råd til at bo “alene” som forældre … – og så er det jo også nemmere, når man skal have hjælp til børnepasning, at man bor under samme tag.

Lyst eller nød … !? Efter min opfattelse er der tale om en “win-win” situation, da det stærke familiebånd starter fra børnene er helt små med nogle bedsteforældre, der er en aktiv uundværelig del af børnebørnenes liv. Når børnebørnene så bliver større, så bliver det helt naturligt for dem, at de selvfølgelig ikke efterlader deres forældre på et plejehjem – men bor sammen med dem og hjælper dem, og de hjælper så deres børn og børnebørn, som deres bedsteforældre hjalp dem, da de var små … osv. osv.

You get my point!

Du hjalp mig, nu hjælper jeg dig … både af lyst … og så er det økonomisk fordelagtigt! 🙂

 

 

One Reply to “Pianoooooo…”

  1. En lille note til det er, at vi jo er mange nordeuropæer, der ofte har misundt sydeuropæerne for deres familie-struktur, hvor man bor sammen hele familien (bedsteforældre og sommetider også kusiner, fætre, onkler og tanter osv.). Efter at have talt med en del italienere om det, er jeg dog blevet klar over, at det ikke bare drejer sig om “det stærke sammenhold i familien” – altså af lyst – men faktisk ofte også af nød! Man har ganske enkelt ikke råd til at bo “alene” som forældre … – og så er det jo også nemmere, når man skal have hjælp til børnepasning, at man bor under samme tag.
    Thank you for writing that, I m italian and I am marry with a dane 😉 and therefor we live here in Dk, and this is exctaley what I am saying to all the people, that always make fun of our culture, not knowing, unfortunately, that the salary is not enought for young people to live on their own. I am really curios to hear how is actually yr life in Varese ( my father live here and we are in Varese 3-4 -5 times a year ) 🙂 all the best from Roskilde, ciao Viviana

Skriv et svar

Dansk Dansk English English Italiano Italiano