Cinque Terre – is the Italian soul and five small paradise on earth

Byron beskrev gruppen af de fem små fiskeleje, der udgør “Cinque Terre” (De Fem Byers Land) – som “paradis på jorden”. Og gud … hvor havde han da ret!

Men det skal som så mange andre ting i livet – opleves! Og når det drejer sig om at opleve Cinque Terre, så er valgmulighederne mange.

Man kan vælge at opleve byerne fra søsiden med en lille færge, der sejler mellem byerne – eller man kan vælge at vandre mellem byerne på et forbundet stinet på 45 km, hvorfra der er en overvældende udsigt. Eller man kan tage det lokale tog, der ligeledes forbinder byerne. Valget er dit!

IMG_5580

La Spezia

Vi valgte at nyde Cinque Terre fra søsiden af mange grunde. Dels havde vi børn med og orkede ikke deres evindelige “jeg er trræææææt” eller “det er vaaaaarmt”, hvis vi havde valgt at vandre eller tage toget. Dels var det en varm sommerdag, så Det Liguriske Hav tiltrak meget, da vi stod i byen “La Spezia”, hvorfra færgen sejlede ud til Cinque Terre.

Måske jeg blev så positiv overrasket over Cinque Terre, fordi jeg ikke anede, hvad jeg skulle forvente. Hvad jeg havde i sigte. Jeg havde hørt om Cinque Terre, men jeg havde ikke helt forstået facinationen over nogle huse, der var klumpet sammen og banket ind i en bjergskråning. Men da vi nærmede os første stop på turen “Portovenere” (som ikke hører under De Fem Byers Land) – kom forståelsen allerede dér.

IMG_5588Portovenere

Byen er nemlig malerisk smuk med de pastelfarvede huse, der ligger på rad og række og klynger sig faretruende til den stejle klippefulde kyst lige nord for La Spezia. Portovenere ligger i en bugt med et fiskeleje som centrum for byen, hvorfra man fra færgen kunne se fiskerne, der kom ind på land efter dagens fangst.

Da vi fik fast grund under fødderne, søgte vi som alle de andre hen til centrum af byen – nemlig hen til torvet, hvorfra man tydeligere kunne se fiskebådene. Stemningen på torvet var afslappende, og man kunne iagttage børn, der legede ved vandkanten, mens mødrene eller bedstemødrene sad under torvets store træ, der gav “skygge” for solen. Vi fortsatte langs bugten, og begav os hen imod en ruin højt oppe, hvorfra vi gættede på, at man måtte have en fantastisk udsigt.

IMG_5973 Doria Slottet

Ruinen “Doria Slottet” blev bygget af folk fra Genova i 1161 til den ekstrem velhavende Doria familie, der spillede en stor rolle både politisk, militært og økonomisk tilbage i det 12. og frem til det 16. århundrede. Selv om de ikke lever mere, så lever deres dynasti videre gennem, hvad der er tilbage, af ruinerne af deres slot, der giver den besøgende et glimt af deres overdådige luksus liv. Samtidig giver det os en fantastisk udsigt over Det Liguriske Hav med det krystalblå vand og de faretruende klippeskråninger, der skærer sig ned i havet – så langt øjet rækker.

IMG_5980Pasta-gardiner

Portovenere indeholder alt det, som vi danskere elsker ved Italien inkl. dette pasta-gardin, som var en butik, der solgt… – ja rigtigt: pasta 🙂 Små smalle gader med betagende terrasser med vinrøde vinranker, små hyggelige butikker og afsidesliggende caféer, farverige huse i orange og gule nuancer, hvilket i denne by alt sammen nydes på en lodret klippevæg med den vildeste udsigt.

Efter en velsmagende og hyggelig frokost på torvet var det tid til at komme videre med færgen til den første af de fem Cinque Terre byer nemlig byen: Riomaggiore. Sejlturen tog cirka 30 minutter.

 

IMG_5602

Riomaggiore

Cinque Terre’s østligste landsby, Riomaggiore, er farvestrålende smuk med de pastelfarvede huse, der marchere ned ad en stejl slugt til en lille havn, der giver en romantisk glød – især ved solnedgang. Byen var hyggelig, idyllisk og dejlig italiensk med et romantiske “touch” overalt, vi gik.

 

 

IMG_5622

Manarola

Denne by befinder sig højt oppe på en stor klippe, og er en meget velbevaret by, der virker uspoleret og ægte med specielle tårnhuse, der stikker op. Det er her, man finder “kærlighedsstien”, der forbinder Riomaggiore med Manarola, hvilket burde kunne gøres på 1 time og 20 minutter jf. vandrene.

 

 

IMG_5628

Corniglia

Den tredje by i rækken af Cinque Terre byer var Corniglia. Vi fik dog ikke mulighed for at udforske den mindste af de fem Cinque Terre byer, da vores lille færge ikke kunne lægge til grundet beliggenheden af byen. En by der ligger på en klippeknold 190 meter over havet med en eventyrlig udsigt både mod nord og syd.

 

 

IMG_5641

Vernazza

Vernazza nydes helt afgjort bedst fra søsiden med de farverige huse, der klumper sig sammen i bugten, hvor sjælen i byen syntes at findes. Der findes også resterne af et fort på halvøen med en fantastisk udsigt, hvorfra man kan se vandreruten bugte sig igennem klippestykkerne videre til den sidste af de fem byer.

 

 

IMG_5655

Monterosso

Denne by er den største af de fem byer med en bred sandstrand og en skøn promenade langs kysten. Det er også den eneste af byerne, der ikke ligger på en stejl skråning. Hyggelig by med små butikker og en stemning af en ferieby med stranden fyldt af glade badende gæster, farvestrålende parasoller og barer.

 

Cinque Terre området blev i 1997 en del af Unescos verdensarvliste på grund af sit unikke kulturlandskab, hvor vand og huse i forskellige farver præger. Og det forstår man godt, når man har set og oplevet de fem byer. Det er et terrasselandskab af bevaringsværdig skønhed, der ligger dér som perler på en snor. Fem små middelalderbyer der på rad og række ligger gemt mellem stejle kystklipper. Og 100 km vandrestier mellem og rundt om dem.

Skriv et svar

Dansk Dansk English English Italiano Italiano