La Festa dei nonni

I Italien er der en lov, der siger, at hvert år den 2. oktober skal man fejre den betydning bedsteforældre har med en fest for bedsteforældrene – “La Festa dei Nonni”.

Loven siger endvidere, at alle regioner, provinser og kommuner har til opgave at fremme initiativer til at styrke den rolle, bedsteforældre har, hvilket skal ske den 2. okt.

Bor man i Italien så giver det faktisk rigtig god mening at hylde bedsteforældrene … for i Italien har bedsteforældre en betydelig rolle i en typisk italiensk familie. Bedsteforældrene hjælper med pasning af børnebørnene – (de hjælper bl.a. med pasning i de 100 dages sommerferie, som børnene har) – og selvfølgelig også generelt i hverdagen. Og i nogle tilfælde hjælper de også med økonomien i form af sambo med deres børn og børnebørn, hvilket blandt andet kan ske i de tilfælde, hvor børnene ikke har råd til at bo i eget hus.

Bedsteforældre betyder faktisk noget!

Bedsteforældrene betyder noget i Italien, hvilket man meget hurtigt konstaterer, når man ser dem hjælpe med afhentning ved skoler – (jeg har blandt andet set en bedstemoder deltage ved klasse-informationsmøde på skolen), deltagelse ved børnebørnenes fritidsaktiviteter og generelt i bybilledet, hvor man tit ser dem hjælpe til. De bliver værdsat og yder et betydeligt stykke arbejde med deres hjælp, hvilket giver stof til eftertanke, når man sidder og reflekterer over, hvor forskelligt man behandler “de gamle” i for eksempel Danmark sammenlignet med Italien. Jeg ved i hvert fald godt, hvor jeg helst vil være gammel, hvis jeg må være så fri. Og det hele, mener jeg, starter med holdningen til ens familie.

Respekten for bedste- og forældre

Lad mig eksemplificere det: Jeg sad en dag og talte med nogle italienere om deres respektive fædre. Alle sagde de, at de ALDRIG kunne finde på at sige deres fader imod. De kunne selvfølgelig godt sige, hvis de var uenig med dem – men decideret “at sige dem imod”, det kunne de ikke finde på. De havde alle stor respekt for deres fader. Jeg valgte ikke at kommentere dette, da jeg ellers var bange for, at de ville kigge underligt på mig og mene, at jeg var meget uopdragen og uforskammet, hvis jeg fortalte, at jeg da MANGE gange havde sagt min fader imod – (bestilte til tider ikke andet da jeg var ung).

Det er selvfølgelig en lang diskussion om, hvorvidt man burde respektere sine forældre mere, end man gør i Danmark – men der er i hvert fald ingen tvivl om, at man har en respekt overfor “ældre end én selv”, som man ikke har på samme måde i Danmark. Se for eksempel mit indlæg om de italienske skoler og respekten for lærerne: her

Lad festen begynde…

Lad os komme tilbage til festen: La Festa dei Nonni og fejring af bedsteforældre. Helt konkret sker det ved, at man for eksempel i skolerne og børnehaverne laver en gave til ens bedsteforældre. Det kan være i form af et sødt brev til dem, en tegning eller en ting, man selv har lavet. Eller opfører et skuespil til ære for bedsteforældrene, der bliver inviteret til at komme og se det. Se i øvrigt hvor galt det kan gå, når man bliver inviteret med til “La Festa dei Nonni” og ikke helt har forstået konceptet: her

Maj-juni 2014 080 Billede 7

Det kan også være den lokale avis, der opfordrer barnebarnet til at tage en selfie sammen med sin bedsteforældre og sende det ind eller afholdelse af forskellige events i den lokale by, der alle tager udgangspunkt i at “styrke den rolle bedsteforældrene har” i form af arrangementer, der er tilegnet børnebørnene og bedsteforældrene – sammen.

 

Efter festen

Og når så festen er overstået, så står bedsteforældrene dagen efter atter ved skolen og aflevere børnebørnene kl. 8 om morgenen og/eller henter dem efter skolens afslutning og tager dem med hjem – til forældrene kommer fra arbejde. Dag ud og dag ind.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Dansk Dansk English English Italiano Italiano